ESJH-aanbieders klaar om aan te sluiten...
ESJH-aanbieders klaar om aan te sluiten
“We hebben er zin in!”
Afgelopen maandag 20 november jl. maakten diverse collega’s uit het werkveld van de enkelvoudig specialistische jeugdhulp (ESJH) nader kennis met het Gebiedsgericht Samenwerken en Toegang Jeugdhulp. Vanuit de opdracht om de jeugdhulp toegankelijker en efficiënter te maken zijn diverse partijen (waaronder de Hoog Specialistische Jeugdhulp, Gemeente Amsterdam, OKT en buurtteams) afgelopen drie jaar met elkaar aan de slag. De middag stond in het teken van het verwelkomen van de ESJH-aanbieders in deze inspirerende beweging binnen de jeugdhulp in Amsterdam en de DUO gemeenten. Het unieke St. Antoniushuis in Amsterdam-Noord bleek een gastvrije plek voor dit gesprek.
Kwartiermakers binnen het Gebiedsgericht Samenwerken Lonneke op der Heijde en Maartje Goudriaan trapten af met een welkom en korte toelichting op de huidige stand van zaken. Zo werden de ESJH-collega’s meegenomen in de bedoeling en samenwerkwijze en werd ‘de cockpit’ als samenwerkingsoverleg in ieder gebied geïntroduceerd. Ook werd de Aanpak Wachtenden met daarin de Amsterdamse Maatwerk Methode (AMM) kort toegelicht. Mariëlle Beckers van Buro Bloei stak haar enthousiasme niet onder stoelen of banken hierover. “Als kleine ESJH-aanbieder zijn wij al jaren gericht op onderlinge samenwerking, simpelweg omdat we zelf vaak te klein zijn om alles op te pakken. Dan levert bijvoorbeeld Arkin of Levvel een regie-behandelaar en kunnen we toch aan de slag. Fijn dat we dat nu in de volle breedte gaan doen”.
Het ging deze middag natuurlijk ook om de onderlinge kennismaking en ontmoeting. Alle 6 gebieden uit het Gebiedsgericht Samenwerken (Noord, Nieuw-West, West, Centrum-Zuid, Zuid-Oost/Weesp en Oost) waren goed verdeeld aanwezig en gingen in hun ‘eigen’ gebied uiteen. Het leidde tot mooie, intensieve gesprekken en goede actiepunten voor het vervolg. Debbie Temmerman en Tamara Lust van Step, onder andere actief in gebied Noord hebben waardering voor het momentum waarop de ESJH aan sluit. “Er is al het nodige uitgewerkt, maar dat is nog niet in beton gegoten. Dat geeft ruimte en vertrouwen om echt sámen verder te gaan. Als de wil er is, gaat dat zeker lukken. Aan de slag!”
In de plenaire afronding werden vanuit de verschillende groepen de nodige aandachtspunten aangedragen. Zo is de behoefte aan verheldering over de opdracht van de verschillende spelers in de twee percelen uit de aanbesteding groot. Maar ook praktische suggesties zoals een eenduidig intakeformulier en communicatie naar de huisartsen werd genoemd. Adelien de Koster en Peter Ringe van de Gemeente Amsterdam zegden toe via mail de verzamelde vragen te beantwoorden. Daarnaast wordt er door hun op 1Sociaal Domein een online spreekuur georganiseerd om nog specifieke vervolgvragen kunnen te stellen.
Een van de aanwezigen vatte het plenair kernachtig samen : “We hebben er heel veel zin in. Laten we in beweging blijven”.