Nieuwsbericht

Exclusieve uitnodiging Training: Samenwerken...

Profielfoto van Tineke van der Velde
21 december 2023 | 3 minuten lezen

Exclusieve uitnodiging Training: Samenwerken is verbinden
(rizomatisch denken en handelen)

Verbinding met anderen is een belangrijk aspect van ons leven. Het kan ons helpen om ons te ontwikkelen, te groeien en nieuwe perspectieven te ontdekken. Het leggen van lijnen naar collega's helpt om samen te werken en om doelen te bereiken.
Het is daarbij essentieel om te verbinden vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheden. Dit betekent echter ook uit de eigen bubbel stappen en verbinding leggen buiten de vastgelegde structuren en patronen.

Het training Rizomatisch denken en handelen vereist een open en flexibele houding, omdat het ons stimuleert om verschillende perspectieven en benaderingen te overwegen. Het moedigt ons aan om ons te concentreren op het potentieel en de mogelijkheden die voor ons beschikbaar zijn, en zo los te komen van starre manieren van denken en vooropgezette ideeën. Dit kan ons helpen om breder, creatiever en inclusiever te denken en te handelen.

Speciaal voor alle collega’s die werkzaam zijn binnen het Gebiedsgericht Samenwerken wordt in januari en februari deze training aangeboden. De training is verdeeld over twee dagdelen (3 uur per deel) en wordt gegeven in Amsterdam (locatie volgt). Er is beperkt plaats dus reageer vandaag nog naar Lonneke Op der Heijde (l.o.d.heijde@levvel.nl), kwartiermaker Gebiedsgericht Samenwerken. De data van de trainingen zijn:

Dagdeel 1:
• dinsdag 23 januari 2024
• donderdag 25 januari 2024
• maandag 29 januari 2024

Dagdeel 2:
• donderdag 1 februari 2024
• maandag 12 februari 2024
• dinsdag 13 februari 2024

Nieuwsgierig naar de inhoud? Hieronder het programma per dagdeel

Dagdeel 1
• Introductie training, trainers en deelnemers

• Het creëren van een veilige omgeving
o Een veilige omgeving is een omgeving waarin mensen zich op hun gemak voelen en vrijuit kunnen spreken zonder angst voor negatieve gevolgen. Dit kan worden bereikt door een aantal factoren, waaronder goede samenwerking en psychologische veiligheid. Samenwerking houdt in dat iedereen bijdraagt aan het gezamenlijke doel en open staat voor de bijdragen van anderen. Psychologische veiligheid betekent dat mensen zich comfortabel voelen bij het uiten van hun mening, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over negatieve reacties van anderen.
o Een veilige omgeving is van groot belang voor training, omdat het de deelnemers in staat stelt om te leren en te groeien zonder belemmeringen. Het is een voorwaarde voor rizomatisch denken en handelen. Dit is een manier van denken en handelen waarbij er geen vaste hiërarchie is en waarbij iedereen bijdraagt aan het proces. Een veilige omgeving zorgt ervoor dat iedereen zich vrij voelt om bij te dragen en dat niemand wordt tegengehouden door bijvoorbeeld angst.
• Opdracht: Wat heb jij nodig om je in je werkomgeving veilig te voelen?

• Diversiteitskaarten
o Diversiteitskaarten zijn een effectief hulpmiddel om mensen te leren kennen op intersectioneel niveau. Door het gebruik van deze kaarten, kunnen deelnemers vaardigheden ontwikkelen om inclusieve gesprekken te voeren. Dit omvat het vermogen om te verbinden met anderen en te luisteren zonder vooroordelen. Door het delen van verschillende perspectieven en ervaringen, kunnen we een beter begrip krijgen van elkaars achtergronden en identiteiten. Dit kan leiden tot meer begrip, empathie en respect voor diversiteit. Het gebruik van diversiteitskaarten is daarom een waardevol instrument voor het bevorderen van inclusie en het opbouwen van een gemeenschappelijke basis voor samenwerking en begrip.

• Rizomatisch denken en handelen
• Uitleg, wat betekent dit en de doorvertaling naar de praktijk
• Oefening met rizomatisch denken en handelen

• We sluiten dagdeel 1 af met een huiswerkopdracht


Dagdeel 2
• Terugkoppeling huiswerkopdracht (per persoon)

• Intervisie (koppelen aan de huiswerkopdracht)
• Intervisie is een methode waarbij groepen mensen samenkomen om elkaar te ondersteunen en te adviseren bij het oplossen van problemen of het verbeteren van werkprocessen. Bij deze methode kiest elke groep de hulpvragen uit die zij willen bespreken tijdens de intervisie. Een persoon, ook wel de eigenaar genoemd, deelt zijn of haar hulpvraag met de rest van de groep. Vervolgens mogen de andere groepsleden open vragen stellen en feedback geven, zonder daarbij te oordelen.
Door het stellen van open vragen en het geven van feedback zonder oordeel, kan de groep samen tot nieuwe inzichten en oplossingen komen voor de hulpvragen. Het is daarbij belangrijk dat er een veilige sfeer wordt gecreëerd waarin iedereen zich vrij voelt om zijn of haar mening te uiten.

• Zelfreflectie
o Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van de training. Het is een moment om stil te staan bij wat je hebt geleerd en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de zelfreflectie van 15 minuten staan we stil bij wat de deelnemers hebben geleerd, wat ze anders gaan doen en wat er nodig is om dit te realiseren. Door deze vragen te beantwoorden, kan de persoonlijke en professionele ontwikkeling verder worden vormgegeven.
Na de zelfreflectie gaan we in groepjes van 3 aan de slag met het koppelen van een hulpvraag aan de zelfreflectie van de deelnemers. Hierbij is het belangrijk om te kijken welke deelnemers bij welke plateaus verbonden zijn en hoe je hen verder kunt helpen. Door het delen van elkaars ervaringen en kennis, wordt de samenwerking versterkt en komen nieuwe inzichten tot stand.
Het doel van deze opdracht is om bewustwording te creëren en de deelnemers te stimuleren om na te denken over hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door deze inzichten te delen en te bespreken met anderen, kun je elkaar verder helpen én als team groeien.

• We sluiten dagdeel 2 af door samen te bepalen wat er nodig is om rizomatisch denken en handelen verder vorm te geven in de dagelijkse praktijk.